Boheemi Praha ihastuttaa

 

Noin kahden tunnin lentomatkan päässä Suomesta sijaitseva Praha on monipuolinen kohde pitkäksi viikonlopuksi tai muutaman viikon lomalle. Vltava-joen varrelle 800-luvulla perustettu kaupunki on nykyisin Tšekin pääkaupunki, jossa asuu noin 1,5 miljoonaa asukasta. Hurmaava kaupunki jakaantuu eri alueisiin, joihin voi tutustua pala kerrallaan. Vanhassa kaupungissa, uudessa kaupungissa, linnan alueessa ja pienissä kortteleissa riittää nähtävää useammallekin lomamatkalle.

Hinnaltaan huokea eurooppalainen kaupunki on houkutellut matkailijoita jo pitkään tutustumaan sen historiaan ja nykypäivään. Prahan historiallinen keskusta on listattu Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon. Praha on tullut suosituksi erityisesti taiteilijoiden keskuudessa ja sen monilla alueilla onkin aistittavissa mukava boheemi tunnelma. Katusoittajat, performanssitaiteilijat ja käsityöläiset ovat tuttu näky kaupungin kauniilla kujilla.

Historiallinen helmi

Prahan alueella arvioidaan olleen asutusta jo neoliittisella kaudella. Itse kaupungin historia ulottuu kuitenkin 800-luvulle, jolloin nykyisen Prahan linnan kohdalle perustettiin Böömin hallitsijasuvun linna. Toinen linna perustettiin hieman kauempana sijaitsevaan Vysehradiin. Kaupungin kukoistuskausi ajoittuu 1300–1500 -luvulle, jolloin Prahasta tehtiin Euroopan yksi keskeisimmistä kaupungeista. Ensin kaupungissa hallitsi Kaarle IV, joka rakennutti kaupunkiin Kaarlensillan, Kaarlen Yliopiston ja uuden kaupungin alueen. Myöhemmin valtaan nousi Habsburgin suku, jolle taiteet ja kulttuuri olivat hyvin tärkeitä. Heidän hallitsijakaudella Prahaan nousivat lukuisat kirkot ja palatsit, joita matkailijat käyvät ihastelemassa tänä päivänäkin.

Charles Bridge Prag

1800-luvulla kaupunki kehittyi, eri alueet yhdistettiin Prahaan ja infrastruktuuria parannettiin. Maailmansotien aikana kaupunkia koeteltiin ankarasti. Saksan miehitys, kommunistinen aika ja Neuvostoliiton kovat otteet tulivat tiensä päähän Samettivallankumouksessa vuonna 1989 ja Prahasta tuli Tšekkoslovakian jakautumisen jälkeen Tšekin pääkaupunki. Turismi nousi kukoistukseensa ja kaupunki kehittyi.

Mainiot majoitusvinkit

Praha on suosittu kaupunkikohde, joten majoituspalveluita on tarjolla runsaasti. Kova kilpailu pitää hinnat kilpailukykyisinä vertailussa moniin muihin Euroopan matkailukaupunkeihin. Kaupunki on suosittu nuorten matkakohde ja välietappi esimerkiksi interrail-matkoilla. Budjettimatkailijoille onkin tarjolla runsaasti huokean hintaista hostellimajoitusta, jos on valmis tinkimään ylellisyyksistä. Kaupungissa on lukuisia sympaattisia ja yksilöllisiä putiikkihostelleita, joiden hinnat ovat edulliset. Hieman parempien hotelleiden hinnat alkavat noin 50 eurosta yöltä, kun taas huipputason hotellit parhailla paikoilla sijoittuvat noin 100 euron yöhintojen tienoille. Jos on valmis tinkimään alueesta, voi löytää hyvä tasoisen hotellin huokeaan hintaan hieman kaupungin ja nähtävyyksien laidoilta. Kesän kiireisin sesonki nostaa hintoja ja hyvissä ajoissa varauksen tehnyt säästää usein pitkän pennin.

TOP 5 nähtävyydet

Prahan tarjoamat nähtävyydet ovat loputtomia. Viikonloppureissulla on turha ahnehtia kaikkea vaan kannattaa keskittyä itseä eniten kiinnostaviin kohteisiin ja jättää nähtävää myös seuraaville matkoille.

Old Town Prag

Suosituimpia nähtävyyksiä ovat ainakin seuraavat:

  • Kaarlen silta on Prahan vanhin silta, jota kannattelee 16 holvikaarta. Se on yksi maailman kauneimmista silloista ja sen varrella on elämää aina. Katusoittajat ja -taitelijat kokoontuvat sillan alueelle. Sillalta on kuvankauniit maisemat historialliseen Prahaan.
  • Prahan linna on ehkä yksi kaupungin tärkein nähtävyys. Prahan linna on oikeastaan pieni kaupunginosa, sillä sen eri kausina rakennetut osat levittäytyvät laajalle. Se on presidentin koti ja lukuisien taideaarteiden sekä museoiden pääpaikka.
  • Vanhankaupungin aukio on ollut kaupankäynnin solmukohta jo 11.vuosisadalla. Se on myös nykyisin vilkas alue, jossa on runsaasti ravintoloita, pubeja, gallerioita, taidekauppoja ja putiikkeja.
  • Juutalaismuseo ja juutalaiskorttelisto muistuttaa kaupungin juutalaisyhteisön surullisesta kohtalosta natsivainojen aikana.
  • Pyhän Vituksen katedraali on maan valtion hengellisen elämän pääpaikka ja Prahan suurin ja ehkä myös kaunein kirkko. Sen rakentaminen kesti melkein 600 vuotta ja sen suojissa säilytetään mittaamattoman arvokkaita aarteita.

Tekemistä kaikenikäisille

Kaupunki tarjoaa runsaasti ravintoloita, pubeja ja yöelämää. Joulukuu on hyvä aika tutustua kaupunkiin, sillä 6-16.12 välisenä aikana Hilton Prag hotellissa järjestetään Pokerstarsin EPT eli European Poker Tour. Iltaelämä on vilkasta vuoden jokaisena kuukautena ja kaupungin lukuisissa kahviloissa voi seurailla vilkasta elämänmenoa, jonka taustalla ovat upeat historialliset puitteet.

Lapsille Prahan linnan vahdin vaihto on mielenkiintoista seurattavaa ja samalla kannattaa tutustua myös alueella olevaan vanhojen lelujen näyttelyyn. Uimarantoja ei kaupungissa ole mutta kaupungin laidalle on avattu Keski-Euroopan suurin vesipuisto Aquapalace, kesäkuumalla voi pulahtaa Polodskan alueen ulkoilma-altaaseen.

Ostosmahdollisuuksia on tarjolla keskustan putiikeissa ja taideliikkeissä sekä ostoskeskuksissa. Hieman kauempana ydinkeskustasta voi tehdä edullisempia löytöjä. Kaupungissa on myös markkinoita, joilla voi olla mielenkiintoista kuljeskella, vaikkei olisi ostosaikeissakaan. Monilla tekemiseksi riittää kävely kauniissa kaupungissa ja vilkkaan kaupunkielämän ihastelu.

Kunnon ruokaa suureen ja pienen nälkään

Tšekkiläinen ruoka on tuhtia ja täyttävää. Vanhan kaupungin alueella hinnat ovat eri tasoa kuin hieman kauempana kaikista vilkkaimmista turistialueista. Kannattaa siis suunnistaa hieman kauemmas linnan kulmilta ja nähtävyyksien vieressä olevista ravintoloista. Tarjolla on konstailematonta paikallista kotiruokaa edullisesti – ja runsaasti.