Loma sähköpyörän alla

Onko ajatus pyöräilylomasta tuntunut kiehtovalta, mutta raskaalta? Vastaus on sähköpyörä! Sähköpyörän selässä voit käynnistää jyrkimmissä mäissä tai muuten väsyneenä avusteisen polkemisen, jolloin matkanteko ei rasita kehoa niin paljon kuin tavanomainen pyöräily. Voit kierrellä sähköpyörällä kotimaakuntasi kiinnostavimpia nähtävyyksiä tai pyöräillä vaikkapa naapurimaihin. Tai voit matkustaa ensin toiseen maahan ja pyöräillä kohteessa!

Miten sähköpyörän kanssa lomailusta sitten saa eniten irti? Kannattaa tietenkin joko ostaa tai vuokrata laadukas ja luotettava sähköpyörä, jonka akun kantomatka on pitkä. Helkama ja muut suuret pyörävalmistajat valmistavat nykyään kaikki myös sähköpyöriä. On hyvä selvittää myös sähköpyörämallin teho. Tutki myös, kuinka avusteinen polkeminen aktivoituu: tapahtuuko se täysin pyöräilijän kontrolloimana vai myös automaattisesti?

Valitse hyvät varusteet

Jos lähdet lomalle pyöräilemään, ei sähköpyöräily kovasti muusta pyöräilystä eroa, mitä varusteisiin tulee. Pitkän matkan sähköpyörässäsi ei ole välttämättä tarakkaa, joten kannattaa hankkia virtaviivainen ja hyvin suunniteltu selkäreppu. Vaikket taittaisi matkaa retkikohteeseen ja kotiin pyörällä, kulkee repussa pyöräretkien aikana kaikkea tarpeellista, kuten eväät, juomapullo, sadevarusteita, ensiaputarvikkeet ja sähköpyörän akku, jota et saa unohtaa!

Koska sähköpyörä keventää pyöräilystä koituvaa rasitusta esimerkiksi raskaissa ylämäissä, ei matkailija välttämättä hikoa yhtä paljon kuin pelkällä lihasvoimalla kulkevan pyörän selässä. Sähköpyöräily ei siksikään vaadi yhtä pitkälle kehitettyjä pyöräilyvarusteita kuin tavoitteellinen matkapyöräily: mukavat ja säänmukaiset vaatteet riittävät useimmiten. Muista pukea riittävästi päällesi, koska sähköpyöräilyssä ei ehkä tule niin lämmin kuin tavallisen pyörän selässä!

Reitti ja matkaseura

Sähköpyörät tulevat mullistamaan pyöräilylomat, koska niillä on mahdollista kulkea paljon pidempiä matkoja kuin aiemmin sekä ajaa maastoissa, jotka ovat liian vaativia tavallisella pyörällä ajettavaksi. Joten, kun alat suunnittelemaan loman reittiä, vain taivas on rajana! Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon turvallisuustekijät, sillä monissa maissa liikenne autoteillä on liian vaarallista pyöräilijöille. Omaa turvallisuuttaan ei koskaan kannata riskeerata.

Yksi mahtava puoli sähköpyörissä on se, että niitä jaksavat ajaa huonokuntoisetkin pitkiä matkoja. Joten jos olet koko elämäsi haaveillut pyöräilylomasta, mutta et jaksa ajaa kuin viisi kilometriä tai paras lomakumppanisi on täysi sohvaperuna, sähköpyörä tulee pelastuksena. Pyöräily on todella hauskaa isommallakin porukalla, joten älä epäröi järjestää pyöräilylomaa esimerkiksi koko perheelle tai kaveriporukalle.