Mikä Jämsässä viehättää?

Jämsä on monella tavalla viehättävä kaupunki, jonka asukkaat ovat syystäkin ylpeitä kotikaupungistaan. Päijänteen läheisyys ja lukuisat luontokohteet ovat alueen selkeitä valtteja, mutta Jämsä voi tarjota matkailijoille paljon muutakin. Himoksen laskettelukeskus vuosittaisine tapahtumineen on tietysti alueen ehdottomia vetonauloja.

Rakennuskulttuuri kaupungissa on varsin omaleimaista, ja arkkitehtuurista kiinnostunut voikin retkellään Jämsään nähdä todella laajan kirjon erilaisia rakennustyylejä aina uusklassismista uusrenessanssiin. Monessa alueen talossa yhdistyvät myös keskenään eri aikakausilta peräisin olevat historialliset rakennustyylit.

Teollinen perintö ja elinkeinot

Alue on pitkään ollut tunnettu teollisuudestaan, joka edelleen on monelta osin voimissaan. Kaupungin alueella sijaitsee edelleen kaksi toimivaa paperitehdasta, Kaipolassa ja Jämsänkoskella. Nämä ovat erittäin merkittäviä työllistäjiä. Hieman pehmeämpää ja myös matkailijaa kenties enemmän kiinnostavaa teollisuutta on jämsäläinen huopatossuteollisuus.

Alueella on edelleen voimissaan elävä huopaan ja sen valmistukseen liittyvä perinne. Jämsäläiset huopatossut ovatkin monen suosima matkamuisto! Huopatuotteita voi ostaa esimerkiksi Alhon Huopatossutehtaan tehtaanmyymälästä. Käsityöläisyys on muutenkin tärkeä osa aluetta. Monet taiteilijat ovat myös ottaneet Jämsän omakseen – tästä kielivät lukuisat pienet galleriat ja ateljeet, joissa vierailijoille on aina lämmin vastaanotto.

Vireä ja eloisa Jämsä

Alueen asukkaat eivät ikinä ole olleet tunnettuja siitä, että he pysyttelisivät toimettomina neljän seinän sisällä. Harvassa pikkukaupungissa on esimerkiksi näin vireää teatteritoimintaa!

Jämsän Kesäteatteri on ammattimaisesti johdettu teatteri, joka toimii upeassa ympäristössä Pietilän Sähkökoskella. Lisäksi tarjontaa täydentää neljä harrastelijateatteria: J+J Teatteri, Teatteri Tenho, Kuoreveden kesäteatteri sekä Turkinkyläteatteri. Elokuvien ystävät voivat nauttia Jämsän Kinottaren esityksistä miltei jokaisena viikon päivänä.

Moni urheilun ystävä tuntee Jämsänkosken Ilveksen, jolla on toimintaa monissa eri lajeissa. Maastohiihdon puolella JIlves on vakiinnuttanut paikkansa Suomen ehdottomalla huipulla. Jalkapallon puolella seuralla on hyvin vakaa kulttistatus ja äänekäs kannattajajoukko. Kaukalopallon puolella Duo 96 edustaa kaupungin värejä. Kaipolan Vire keskittyy nykyisin hiihtoon ja yleisurheiluun.

Jämsän murteessa on selkeitä savolaisvaikutteita, mutta kovin vahvaa murretta ei satunnainen kävijä välttämättä visiitillään kuule. Jännä slangi paikallisten puheessa kuitenkin muualta tulevan korvaan on. Jämsää saatetaankin usein kuulla kutsuttavan “Jämpsäksi”.

Moni on ottanut Jämsä kesäiseksi kotikaupungikseen – kesämökkejä koko kunnan alueella sijaitsee yli 4 100 kappaletta. Tämä on enemmän kuin esimerkiksi naapurikaupunki Jyväskylässä, ja tässä tilastossa Jämsä onkin lähellä koko maan kärkeä.