Nauti unelmalomasta täysillä

Miten lomaunelmia tehdään? Matkailu on avartanut ihmisten maailmaa pakettimatkailun avulla jo yli 50 vuoden ajan. Ensin lennettiin Kanarialle ja sen jälkeen valloitettiin reppu selässä Aasiaa. Nyt takaraivossa takoo ikävästi matkaa varatessa, entä ilmastonmuutos ja lentokoneen päästöt? Matkailijan kuormitus hiilijalanjäljellä nostaa hikikarpaloita otsalle. Onko meillä edelleen oikeus luoda lomaunelmia ja lennellä maailman ääriin ilman huonoa omatuntoa?

Lomalla halutaan toteuttaa itseään, irrottautua arjesta ja nähdä jotain uutta. Toisaalta lomasta on tullut suorituskeskeinen projekti, joka ajaa kokeilemaan omia rajoja. Huimapäisiä aktiviteetteja ja valloittamattomia polkuja. Kanaria, Kuopio ja Kööpenhamina on kaikille tuttu mutta entäpä Ranskan Polynesian saaristo? Lomamatka sinne, missä muut eivät ole käyneet on suoritus mutta onko se välttämättä todellista lomaa.

Riittäisikö vähemmin?

Lomaunelma on odotus jostain suuresta mutta aina se ei toteudu. Lomakohteen ylle laskeutuvat mustat pilvet, rannalla liehuvat uimisen kieltävät varoitusliput, yleislakko seisauttaa koko kohteen tai vatsatauti nujertaa sänkyyn useammaksi päiväksi. Loman ei tarvitse olla pilalla jos osaa itse joustaa aiotuista suunnitelmista. Jos loma uhkaa mennä mönkään sen takia, että joutuu viettämään osan aikaa hotellihuoneessa, kannattaa nauttia siitä täysillä:

  • Lomalle kannattaa pakata aina mukaan yksi hyvä kirja. Se, jota et ole ehtinyt kiireen keskellä lukea. Nauti parvekkeelta avautuvista maisemista tai hotellin upottavasta sängystä, nyt on aikaa uppotua lempikirjailijan maailmaan.
  • Hotellien huonepalvelut ovat usein mainettaan parempia. Tutkaile tarjontaa ja tilaa listalta paikallisia herkkuja, lomalla saa syödä sängyssä ja katsella samalla telkkaria. Lomalla voi irtautua normaalin arjen rutiineista ja säännöistä.
  • Netti toimii nykyisin melkein joka paikassa. Viihdekeskus on siis auki ja voit pelata lempparipelejäsi, tai vaikka rahapelejä. Kolikkopelit haastavat ja antavat jännitystä, ailuun, vaikka omalta hotellihuoneen sängyltä. Nettiyhteyden salasanan saat hotellin vastaanotosta ja pelien pariin pääset missä tahansa hotellin alueella, miksei vaikkapa allas-alueella.
  • Istahda parvekkeelle ja tutki maisemaa, miltä korttelissa tuoksuu? Millainen on paikallinen äänimaailma iltaisin, entä aamuisin. Ihaile auringonnousuja ja -laskuja ilman kiirettä.
    Aina ei tarvitse mennä kauas

Lähimatkailu on nousemassa uuteen arvoonsa. Vuosikymmenien hehkutus kaukomatkoista on jättänyt kotimaan lähikohteet unholaan. Oman maakunnan alueelta löytyy upeaa luontoa, kotieläintiloja, lähiruokaa ja historiaa. Jokamiehen oikeuksien ansiosta leiriytyminen melkein mihin tahansa on sallittua ja metsän antimet odottajat kerääjäänsä. Jospa lomaunelma löytyisikin ensi kertaa lähempää yksinkertaisessa muodossaan?