Vaihtoehtonähtävyydet viehättävät

Kun suomalaiset nähtävyydet on nähty, on aika käydä kurkkaamassa vaihtoehtonähtävyyksiä. Suomessa sellaisia löytyy ympäri maata, ja vaatii vain pientä uteliaisuutta selvittää sopivat kohteet. Muutaman vinkki erikoisempiin nähtävyyksiin löytyy alta.

Kesällä kannattaa pistäytyä Sysmässä. Etsi tiesi Yhden lehmän navetan pubiin. Yhden lehmän navetan pubi on erittäin pieni, mutta tunnelmallinen ravintola metsäautotien päässä eli ei siis kovin helposti löydettävissä. Ehdottomasti hauska ja tutustumisen arvoinen paikka, täällä nimittäin on myös live-esiintyjiä, eikä mitään kylän omia poikia, vaan tunnettujakin muusikkoja. Samalla retkellä kannattaa käydä katsomassa myös Olavi Virran muistomerkki, joka sekin sijaitsee Sysmässä.

Suomessa sijaitsee myös Euroopan suurin vankilamuseo. Hämeenlinnan lääninvankilan vanhoissa tiloissa toimii museo, jossa vierailija pääsee tutustumaan entisajan vankilaelämään. Tämä vuonna 1871 rakennettu Suomen ensimmäinen sellivankila on mielenkiintoinen näyte vankeinhoidon historiasta.

Isokyrön pitäjästä Pohjanmaalta löytyy erikoinen Levänluhdan uhrilähde. Kyseessä on 300-luvulta aina 800-luvulle asti kalmistona käytetty alue. Se löytyi 1800-luvulla, kun alueen suota alettiin ojittaa pelloksi. Alueen lähteeseen nousee ihmisen ja eläinten luita, ja rautapitoisuutensa vuoksi lähteen vesi on punaista keväisin. Aiemmin luultiinkin, että veri värjää veden. Kyseessä on kalmisto, jonne on haudattu naisia ja lapsia ja heille on laitettu mukaan ruokaa, eläimiä, tarvekaluja ja koruja.

Kotimaastamme löytyy tällaisia, historiallisesti jännittäviä nähtävyyksiä, jotka kannattaa käydä katsomassa ja esitellä vaikka vierailulla oleville ulkomaalaisille tuttavillekin.